ViiskytViisPlus -yrittäjä Ninni Kinnunen: ”Valtava potentiaali valuu hukkaan, jos yli viisikymppisten tietotaitoa ei hyödynnetä”

Moni yli viisikymppinen on kokenut ikäsyrjintää työnhaussa ja törmännyt vaikeuksiin työllistyä. Henkilöstöpalveluyritys ViiskytViisPlussassa ikä ja kokemus ovat etuja: yrityksen koko toiminta perustuu siihen, että yhä useampi seniori saisi päiviinsä merkityksellisyyttä osana työyhteisöä. 

Ninni Kinnunen luotsaa miehensä kanssa ViiskytViisPlus -henkilöstöpalveluyritystä. Yrityksen konsepti rantautui Suomeen naapurimaasta Ruotsista.

– Olimme mieheni kanssa etsineet jo jonkin aikaa lisäpalvelua yritykseemme. Löysimme sattumalta ViiskytViisPlussan, jonka toiminta-ajatus sytytti heti.

Vuonna 2009 perustettu FemtioFemPlus keskittyi alkuvuosinaan kotipalveluiden tuottamiseen, kuten siivoukseen, puutarhanhoitoon sekä pieniin korjaustöihin.

– Nämä kuuluvat toki edelleen pääpalveluihimme, myös Suomen kontaktihenkilönä toimiva Kinnunen tarkentaa.

– Lisäksi pyrimme työllistämään työntekijöitämme yrityksiin, kunnille ja kaupungeille omien vahvuuksien ja kiinnostuksen mukaan. Työntekijöidemme joukossa on esimerkiksi kulttuurin ja kaupan alan osaajia.

Motivaatio, asenne ja osaaminen ovat huipputasoa

Kinnusen mukaan yhä useampi työntekijä haluaa hyödyntää osaamistaan eläkkeelläkin ja olla siten arvokas osa yhteiskuntaa.

– Motivaation ja osaamisen taso yllätti meidät. Emme itsekään olleet aiemmin ymmärtäneet, mikä valtava tietotaito yli viisikymppisillä työntekijöillä on.

Ei ole myöskään tavatonta, että moni täydentää osaamistaan vielä eläkeiän kynnyksellä tai jopa eläkkeellä ollessaan.

– Joukossamme on muun muassa 63-vuotias tuore filosofian maisteri, Kinnunen huomauttaa ylpeänä.

Yrittäjät ovat halunneet pitää työnhaun kevyenä eli siihen ei kuulu CV-rallia tai monivaiheista rekrytointiprosessia.

– Tutustumme työnhakijoihin ja rekrytoimme vastuullisesti ihmiseltä ihmiselle -periaatteella. Meihin on helppo ottaa yhteyttä ja pyrimme luomaan rekrytoinnista mahdollisimman luontevan tilanteen.

Konkarina työpaikalla

Moni työntekoon tottunut, vanhempi osaaja kaipaa edelleen päiviinsä rutiinia ja sosiaalisia kontakteja.

Jorma Kuula on työskennellyt ViiskytViisPlussassa viime keväästä. Hän tekee pienimuotoisia remonttitöitä 10–30 tuntia viikossa.

Kuula työllistyi yritykseen noin viikon kuluessa yhteydenotosta.

– Rekrytointi eteni nopeasti positiiviseen lopputulokseen parin puhelinkeskustelun ja tapaamisen jälkeen.

Työssään Kuulaa motivoivat hyödyllinen tekeminen, hyvä palaute ja palkka.

– Koen ikäisteni työntekijöiden vahvuuksiksi realismin, monipuolisen työkokemuksen ja ihmistuntemuksen. Työmarkkinoilla en ole törmännyt ikäsyrjintään.

Kumpi painaa enemmän – ikä vai kokemus?

Vuonna 2016 työttömäksi jäänyt Annika Larres puolestaan kokee, että ikä oli osasyy työttömäksi jäämiselle.

– Työpaikassani käynnistettiin iso saneeraus ja monet työtehtävät siirrettiin emoyhtiölle Ruotsiin. Koen, että minut irtisanottiin osittain siksi, että eläkeikäni lähestyi eli olisin päässyt ns. ”eläkeputkeen”. Myös palkkani oli korkeampi kuin nuoremmilla kollegoilla.

Larres huomasi nopeasti, ettei työllistyminen tule olemaan helppoa iän takia.

– Vankka työkokemus ei ollut riittävän painava kriteeri työnhaussa.

Larres päivitti it-taitojaan, ja kävi Edupolin Starttivalmennuksen, joka rohkaisi eteenpäin. Vuodeksi 2018 hän työllistyi määräaikaiseen key customer managerin pestiin Tikau Oy:n.

Koronapandemian vuoksi Larres ei ole pystynyt aloittamaan hänelle suunnitelluissa työtehtävissä ViiskytViisPlussassa, mutta uskoo, että voi hyödyntää niissä kulttuurialan asiakaspalvelupäällikön kokemustaan.

– Suunnittelu on jo hyvässä mallissa ja tulevat projektit ja yhteystyökumppanit osittain tiedossa.

Eri sukupolvien kohtaaminen rikastuttaa työelämää

ViiskytViisPlussan Päijät-Hämeen uusina yrittäjinä starttasivat 1.1.2021 Esa Parikka ja Arvo Pekuri.

Ninni Kinnunen on ylpeä työntekijöistään, eikä syyttä. Palaute on ollut kiitettävää.

– Asiakkaamme ovat saaneet motivoituneita, omasta halustaan työskenteleviä luotettavia työntekijöitä. Yritykset ovat myös ymmärtäneet sen lisäarvon, minkä he saavat tämän työntekijäryhmän kautta.

Annika Larres nyökyttelee. Onnistumiset ja tyytyväiset asiakkaat kannustavat eteenpäin.

– Pidän tärkeänä, että työn sisältö on merkityksellistä sekä itselleni että muille. Uudet haasteet motivoivat entisestään.

Useille työnhakijoille ovat tuttuja rekrytointi-ilmoitusten ylisuuret odotukset. 30-vuotiaalla työntekijällä pitäisi olla 20 vuoden työkokemus ja korkea koulutus. Usein myös ajatellaan, että kokenut tekijä on aina kalliimpi, mutta asia ei ole aivan näin mustavalkoinen.

– Tämä ryhmä ymmärtää työelämän vaatimukset, ja elämä on kaikin puolin vakiintunutta. Yritysten tulisi nähdä eri sukupolvien kohtaamisen hyödyt työyhteisöä rikastuttavana asiana, Kinnunen huomauttaa.

– Olemme myös oma-aloitteisia emmekä tarvitse jatkuvaa ohjausta – päinvastoin voimme auttaa nuorempiamme monissa asioissa. Vanhempi työntekijä on usein myös hyvä kuuntelija ja viihtyisän työilmapiirin vahvistaja, Annika Larres tiivistää.

Teksti: Marinella Ruutu

Kuvat: ViiskytViisPlus (pääkuvassa yrittäjä Ninni Kinnunen).