Kohdataan toisemme

Naantalin Luonnonmaalla paistoi aamulla aurinko ja sen myötä on mukavaa pohtia päivän puheenaihetta, kohtaanto-ongelmaa. Hieno homma, että aihe on saanut ansaitsemaansa huomiota laajemmin, mutta toteaisin myös, että on aika siirtyä keskusteluista konkreettisiin tekoihin.

Menemättä sen syvemmälle syihin, joista ongelma juontaa juurensa, ja kenen syytä se on, haluan siirtää katseen eteenpäin ja kehittää ratkaisuja yhteistyössä. Aivan ensiksi meidän työnantajien on pistettävä perusasiat kuntoon. Työskentelyolosuhteet, työntekijöiden kunnioittaminen ja esimiestyö on laitettava vastaamaan tätä päivää, vähintään työehtosopimusten mukaisen palkan mainitseminen tässä yhteydessä pitäisi olla turhaa. Ikävä kyllä ei ole. Tätä päivää on myös johtamiskulttuuri, jossa tiukka hierarkia ja käskyttäminen on muututtava vuorovaikutteisuudeksi ja yhteenkuuluvuuden tunteeksi. Esimiesten tulee olla kiinnostuneita työntekijöistään ihmisinä sekä luoda joustava, motivoiva ja lisäarvoa tuottava työympäristö.

Eri toimijoiden yhteistyössä näen paljon mahdollisuuksia. Työvoimaviranomaiset, eri alojen työnantajat sekä henkilöstöpalveluyritykset yhdessä pystyvät ongelman ratkaisemaan. Näkemykseni mukaan kukaan edellä mainituista tahoista ei siihen yksinään pysty. Toivoisin laajemmin myynti- ja markkinointihenkistä ajattelua kohtaanto-ongelman ympärille. Kun markkinat vetävät, kauppatavaran on oltava kunnossa. Rekrybisnes muuttuu koko ajan enemmän myyntihommiksi, työnhakijat tietävät tarkkaan mitä haluavat, ja millä hinnalla he ovat valmiita luopumaan vapaa-ajastaan.

Ratkaisua pitää hakea isossa kuvassa yhteistyöllä, eri toimijoiden omilla vahvuuksilla. Esimerkkinä tässä voisi toimia Lappi, sillä jos työnantajat ja me rekrytoinnin ammattilaiset markkinoisimme työpaikkoja samoilla opeilla kuin Lappia markkinoidaan matkailijoille, tilanne helpottaisi merkittävästi. Luodaan ulospäin yhdessä työpaikoista yksi iso ja houkutteleva brändi, jonka sisällä kilpaillaan tekijöistä oman toiminnan laadulla. Uskoisin, että valmiutta ja tahtoa myös työvoimaviranomaisilta tällaiseen löytyy, siitä sinne suuntaan rispektiä.

Nautimme Suomessa positiivisesta kasvusta ja monella toimialalla suorastaan buumista. Toivottavasti emme anna vallitsevan yhdessä ratkaistavissa olevan ongelman eskaloitua. Ei nyt ryssitä tätä juttua, ja haastankin kaikki alan toimijat konkreettiseen tekemiseen, kääritään hihat ja hoidetaan yhdessä tämä talouskasvua uhkaava ”Suomen malli”.

Lue myös kirjoittajan toinen blogi Kohdennetaan koulutukseen >>

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.