Ne 2 632 000 piilotyöpaikkaa

Piilotyöpaikat ovat tärkeitä työllistymisen kannalta, sillä arviolta vain joka neljäs suomalainen työllistyy avoimen haun kautta.
Työnhakurintamalla piilotyöpaikat ovat nousseet kuumaksi puheenaiheeksi. Lähes joka paikassa törmää jos minkälaisiin ”TOP 10” ja ”älä mogaa tätä” -listauksiin, jotta näihin piilossa lymyäviin työpaikkoihin pääsisi käsiksi. Ja kenellekään on tuskin jäänyt epäselväksi, miten tärkeää juuri nämä piilotyöpaikat ovat työllistymisen kannalta.

Piilotyöpaikat eivät sinällään ole maassamme uusi asia, sillä työllistyyhän arviolta vain joka neljäs suomalainen avoimella haulla. Loput meistä etsivät sitä omaansa muuta reittiä. Selvää on, että työpaikkailmoitukseen vastaamalla vain harvoille se uusi paikka löytyy. Oma aktiivisuus, verkostot ja omat työnhakutaidot ylipäätänsä ovat nousseet arvoon arvaamattomaan.

Uusi ote töitten hakuun

On esitetty, että Suomessa olevista 360 000 täyttämättömästä työpaikasta jopa 270 000 edustaisi piilotyöpaikkoja. Siis piilossa olevia työpaikkoja, jotka pitää vain itse kaivella esille.

Ajatus piilotyöpaikkojen määrästä ja kaivuutavasta niiden löytämiseksi on askarruttanut itseäni jo pitkään. Jokin ei ole täsmännyt. Ja kerta toisensa jälkeen saan piilotyöpaikkojen määräksi suuremman luvun. Siis huomattavasti suuremman luvun.

Ympäri Suomen järjestetään tasaisin väliajoin Talent meet -tapahtumia. Ideana on, että työttömänä olevat oman alansa ammattilaiset verkostoituvat työnantajien kanssa ja myyvät omaa työpanostaan yritykselle luoden samalla usein kokonaan uuden työpaikan hakemaansa yritykseen.

Esimerkiksi Turkista maahanmuuttajana Suomeen saapunut henkilö kertoi, että hänellä on laajat yhteydet Turkissa juuri yrityksen päätoimialalla ja hänen kauttaan olisi yrityksen mahdollista laajentaa toimintaa siihen suuntaan. Yrityksellä ei välttämättä ollut aikomustakaan laajentaa toimintaa kyseiseen maahan, mutta oikean henkilön ja oikean työpaikan kohdatessa, mitä tahansa voi tapahtua. Ja miksi ei tapahtuisikin?

Mitä tämä esimerkki Talent meet -tapahtumasta kertoo maamme piilotyöpaikoista? Tarve syntyy paitsi tarpeesta, niin myös uusista ideoista, oivalluksista ja innovaatioista. Emme siis kilpaile keskenämme 270 000 piilotyöpaikasta. Emmekä totisesti kaivele mitään. Meitä on täällä Suomessa 2 632 000 työssä käyvää tai työtä hakevia, joten sama määrä on myös piilotyöpaikkoja.

Kirjoittanut Jukka Lankinen

Kirjoittaja on Nordic Henkilöstöpalveluiden operatiivinen johtaja