Nuoret osaajat sitoutuvat kyllä työnantajaansa

Nuoret osaajat haluavat työpaikaltaan rahan sijaan yhteisöllisyyttä, arvoja ja turvaa. Lisäksi he toivovat saavansa oppia, kokemusta ja ohjausta.
”Sitoutuvatko nykypäivän nuoret työntekijät työnantajaansa vai käyvätkö he yrityksessä ”vain oppimassa” ja lähtevät sitten pois?” Kuulen tätä kysymystä aina silloin tällöin, kun tapaan nykyisiä ja potentiaalisia asiakkaitamme. Vastaukseni kysymykseen on kyllä ja ei. Nuoret työntekijät tai nuoret osaajat, kuten itse olen heistä tottunut puhumaan, ovat se ensimmäinen sukupolvi, joka ei unelmoi pitkästä työurasta yhdessä yrityksessä. Samalla nuoret osaajat ovat äärettömän oppimishaluisia ja uteliaita.

Sitoutumiskammoa tai vastaavaa en voi allekirjoittaa, mutta sen vastailmiönä tykkään puhua nuoren työntekijän voimaannuttamisesta, sitouttamisesta ja motivoimisesta. Olen oivaltanut, että tärkeintä ei niinkään ole se, kuinka kauan yhdessä viihdytään, vaan se, kuinka merkittäväksi yhteiselo kummallekin osapuolelle tehdään. On varsin luonnollista, että siinä missä yrityksen on muututtava pysyäkseen kilpailukykyisenä, on myös yksilön kohdattava muutoksia mennäkseen eteenpäin.

Tuki ja vapaus ohjaavat nuorta osaajaa

Kuinka nuoren osaajan saa sitten sitoutumaan ja voimaantumaan? Itse uskon tuen ja vapauden hyvään kombinaatioon. Erityisesti työuransa alkuvaiheessa nuori kaipaa ohjausta ja hyväksyntää omalta esimieheltään. Nuori odottaa, että esimies ohjaa ja kohtelee häntä yksilöllisesti ja useimmat nuoret haluavat palautetta jatkuvasti.

Miksi näin on, johtuu varmastikin siitä, että nuoren osaajan tavoitteena on toteuttaa työtään melko itsenäisesti, jopa yrittäjämäisesti ja siitä syystä hän hakee palautteen ja esimiehen tuen kautta raameja omalle työlleen. Perehdytysvaihe on niin nuoren osaajan kuin kokeneemmankin konkarin sitoutumisen kannalta työsuhteen elinkaaren kriittisin vaihe. Emme yrityksinä vielä osaa tai ymmärrä panostaa tarpeeksi tähän vaiheeseen, mutta tulemme siinä koko ajan paremmiksi.

Nuori osaaja arvostaa yhteisöllisyyttä, arvoja ja turvaa

Nuori osaaja ei ole hulivili, joka kerää rahaa skimbareissuun Alpeilla. Nuorella on kyllä unelmia ja vapaa-aika on vähintään yhtä tärkeää kuin työaika. Nuoret osaajat eivät käy töissä vain maksaakseen vuokransa ja ostaakseen ruokaa. Palkka itseasiassa on menettänyt viime vuosina ykkössijoituksensa työn tärkeimpänä driverina. Se, mitä nuori etsii työpaikastaan, on yhteisöllisyyttä, arvoja ja turvaa yhdistettynä erilaisiin kokemuksiin ja oppeihin. Nuori haluaa olla kilpailukykyinen työmarkkinoilla ja meidän yritysten tulisi nähdä se ainoastaan hyvänä asiana. Jos meillä on töissä sen hetken markkinoiden kilpailukykyisimmät nuoret osaajat, niin emmekö silloin ole markkinoiden kilpailukykyisin?

Työelämän muuttuessa joustavammaksi ja monimuotoisemmaksi, ja esimerkiksi rinnakkaisten työsuhteiden yleistyessä, saamme olla tyytyväisiä 2 – 4 vuotta kestäviin yhteistyökokemuksiin nuorten osaajien kanssa. Kun ymmärrämme nuoren osaajan yksilöllisyyttä ja voimaannutamme häntä jatkuvalla kehittämisellä, palautteella ja hyvinvoinnin tukemisella, saamme ”palkaksi” äärettömän sitoutuneen työntekijän panoksen.

Kirjoittanut Emmi Kantonen

Emmi Kantonen on 31-vuotias Studentwork Suomen toimitusjohtaja ja koulutukseltaan ylemmän ammattikorkeakoulun tradenomi. Ennen rekrytointi- ja henkilöstövuokrausuraa Emmi työskenteli yritystapahtumien parissa. Hän on intohimoinen kehittäjä – oli kyse sitten palvelusta, asiakassuhteista tai hänen tiimissä työskentelevistä nuorista osaajista.