Tähdet kertovat

Monet muistavat otsikon mukaisen elokuvan ja sen mysteeriä ratkoneen komisario Palmun. Filmiklassikossa seikkaillaan Tähtitorninmäellä, pöllytellään sikareita ja tiiraillaan kaukoputkella. Ratkaisua saa odottaa kylmä hiki otsalla aivan viime hetkiin. Ensin kuitenkin seurataan lukuisia vääriä johtolankoja, epäillään syyttömiä ja esitellään Helsingin kuusikymmenluvun – silloin niin modernia – laatikkoarkkitehtuuria.

Suomessa on haettu ratkaisuja työvoima- ja yrityspalveluiden ongelmiin erilaisista toimintapolitiikoista ja rahoitusmalleista jo vuosikymmenten ajan. Punaisena lankana on toiminut, että ratkaisujen avaimet ovat vahvasti julkisella sektorilla. On tehty enimmäkseen itse ja määritelty tarkoin yksityisiltä ostettavien palvelujen sisältöjä.

Englannissa on kilpailutettu valtakunnallisesti yksityiset toimijat, jotka toimivat alueilla. Kullakin alueella on 2-3 palveluntuottajaa ja niillä laajat kumppaniverkostot. Palveluntuottajat saavat sovitun korvauksen vasta, kun asiakas on työllistynyt. Julkinen taho ei määrittele keinoja, vaan asettaa tavoitteen. Ostetaan työllistymisiä. ”Black box approach” mahdollistaa liiketoiminnan kehittämisen ja rajallisen valinnanvapauden. Parhaan hyödyn saavat palvelunkäyttäjät, mutta myös veronmaksajat kiittävät.

Australiassa on toteutettu pisimmälle menevä julkisen työnvälityksen yksityistäminen. Palvelun käyttäjät voivat valita palveluntuottajansa ja arvostella saamaansa hyötyä tähtiarvioinnilla. Kengurumaan hallituksella on käytössään oma läpivalaisumekanisminsa, jonka perusteella palveluntuottajia priorisoidaan. Heikoimmin suoriutuvat palveluntuottajat putoavat pois ja korvautuvat uusilla tulokkailla.

Paradigma julkisissa työvoima- ja yrityspalveluissa on meilläkin muuttumassa TEM:n kasvupalvelun tekemisen imussa asiakas- ja markkinalähtöisemmäksi. Palvelutuotannossa ollaan siirtymässä monituottajamalliin, jossa palveluita voi tuottaa julkisten toimijoiden lisäksi yhdistykset ja yksityiset yritykset. Tieto ja raha seuraavat asiakasta. Asiakaslähtöisyyteen kuuluu myös, että palvelunkäyttäjät voivat osallistua palvelutuotantoon nykyistä vahvemmin. Erityistä huomiota kiinnitetään myönteiseen palvelukokemukseen ja asiakkaan saamaan hyötyyn.

Palvelumuotoilu luo selkeyttä, älykäs automaatio ja uusi ”työmarkkinatori” tarjoavat yhteisen alustan niin palvelunkäyttäjille kuin -tuottajille, kehittyvät markkinat luovat uutta liiketoimintaa ja kustannustehokas monituottajamalli mahdollistaa valinnanvapauden. On aika tuulettaa savuiset salongit, unohtaa syyllisten etsintä ja ratkaista pirulliset mysteerit. Vaan mitä sanoo komisariot?

***

Kesäpähkinä: Miksi Australian lipussa on kuusi tähteä?

Vinkki: Tähdet kertovat.

Jouppila osallistuu HPL:n paneelikeskusteluun ”Satunnaisista suhteista aitoon kumppanuuteen – yhteistyöllä vauhtia työllistämiseen” SuomiAreenalla Porissa 13.7. klo 11.45–13 Eetunaukion lavalla. 

Kirjoittanut Vesa Jouppila

Kehittämisjohtaja, Toiminnan kehittämisyksikkö, KEHA-keskus