Työttömyys katkaistaan tarjoamalla työyhteisö

Viime syksynä järjestimme työttömille suunnatun työllisyyskurssin matkailualalla kahdelle eri ryhmälle. Saimme osallistujista työllistymään yli 70 % molemmista ryhmistä. Pisin työttömyysjakso oli 12 vuotta, joka onnellisesti päättyi työllistymiseen. “Masennukseni parantui kurssin ansiosta”, sanoi eräs kurssille osallistuneista.

Onnistuminen johtui hyvin käytännönläheisestä ja työelämälähtöisestä konseptista. Kuukauden aikana opeteltiin tarjoilua, baarityötä, siivoustyötä, asiakaspalvelua ja kokousten hoitamista alan ammattilaisten johdolla. Lisäksi vierailimme eri yrityksissä, verkostoiduimme yhdessä alan yrittäjiin. Päivät olivat täynnä toimintaa. Lähiopetuskuukauden jälkeen siirryimme työharjoittelujaksolle, joka kesti toisen kuukauden. Nämä harjoittelut poikivat monelle sen työpaikan.

Kurssilaiset saivat mustat ravintola-alalle sopivat työpaidat itselleen. Jo oikealla työvaatetuksella lisätään yhteenkuuluvuuden tunnetta. Työttömänä työtä hakiessa tulee useammin torjutuksi, ja se voi kirvellä hyvinkin pitkään. Jokainen työnhakija, joka on hakenut johonkin paikkaan, ja tiennyt olevansa paras hakija, muistaa sen pettymyksen. Nämä epäonnistumiset kasvattavat ulkopuolisuuden tunnetta. Jo se, että kurssilla tutustuttiin 10 eri yrityksen työntekijöihin tai yrittäjiin kasvotusten, laskee varmasti kynnystä ottaa yhteyttä työnhaun merkeissä.

Kurssin koulutustilana toimi Hotel Santa Claus, jonka henkilökunta suhtautui upeasti kurssilaisiin, kuin he olisivat osa henkilökuntaa. Päivittäin oli ruokailu kurssin puolesta kustannettuna. Kurssilaisista tuli toisiaan sparraava vertaistukiryhmä. Talon tavat tulivat kuin ohi mennen tutuiksi. Saimme olla mukana aidoissa tilaisuuksien järjestelyissä ja siten myös oppia oikeista tilanteista, mitä hotellilla päivittäin tuli vastaan.

Päivittäinen tekeminen, oli kyseessä ryhmän omien tiskien laittaminen tai servettien taittaminen toi pieniä onnistumisen tunteita. Matkailualan monipuolisuuden ymmärtäminen, ja sen, miten alalla edetään nimenomaan näyttöjen kautta, ei pelkästään tutkinnon avulla, avautuivat eri ammattilaisten uratarinoiden kautta kurssin aikana.

Halusin kirjoittaa tämän auki, jotta mahdollisimman moni voisi kopioida konseptin. Tärkeää on julkisen toimijan ja yksityisen yhteistyö. Työllisyyspalveluissa ohjattiin meille sopivia kurssilaisia, joilla oli motivaatio oppia matkailualalta. Työttömyys nujerretaan tarjoamalla työyhteisöjä – pelkkä työharjoittelupaikka ei riitä vaan tunne siitä, että sinua tarvitaan ja olet tasavertainen osa työporukkaa.

Heidi Alariesto
Arctic Careerin toimitusjohtaja & Co-founder, HELAn hallituksen jäsen