Henkilöstöpalvelualan kasvun jatkuminen vaatii uusia keinoja

Henkilöstöpalvelualan kasvun ennakoidaan jatkuvan tasaisen vahvana loppuvuoden ajan. Henkilöstöpalveluiden kokonaisliikevaihdon arvo oli tämän vuoden kolmannella vuosineljänneksellä 379,0 miljoonaa euroa. Kasvua viime vuoteen nähden oli 11,9 prosenttia.

Alan suhdannetilanne oli lokakuussa hyvin vahva. Tilannetta kuvaava saldoluku nousi lokakuussa 48:aan, kun syyskuussa vastaavan saldoluvun arvo oli 43.
Henkilöstöpalvelualan suhdannenäkymät olivat lokakuussa edellisiin kuukausiin nähden suurin piirtein ennallaan. Kasvun ennakoidaan jatkuvan tasaisen selkeänä ja toimialan suhdannenäkymiä kuvaavan saldoluvun arvo oli lokakuussa 18. Alan yritykset ennakoivat myynnin kasvavan vuodenvaihteen tienoilla voimakkaasti. Myös henkilökunnan kasvun odotetaan kiihtyvän voimakkaasti entisestään.

Henkilöstöpalveluiden kokonaisliikevaihto, joka sisältää vuokraus-, rekrytointi-, ulkoistus-, sekä henkilöstöpalveluiden lisäpalvelut, oli vuoden 2021 tammi-syyskuussa 1 022,4 miljoonaa euroa. Liikevaihto kasvoi viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna 4,7 prosenttia. Kuluvan vuoden kolmannella neljänneksellä liikevaihdon arvo oli 379,0 miljoonaa euroa, kasvua viimevuoden vastaavaan ajankohtaan 11,9 prosenttia.

Syyskuun liikevaihdon arvo oli 125,9 miljoonaa euroa. Viime vuoden syyskuuhun verrattuna liikevaihto kasvoi 9,7 prosenttia.

Kuluvan vuoden viimeisellä vuosineljänneksellä vastaajat ennustavat liikevaihdon kasvavan noin 21 prosenttia vuoden 2020 vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Suurimpana toimialana teollisuus

Liikevaihdoltaan suurin toimiala oli vuoden 2021 heinä – syyskuussa teollisuus. Teollisuuden liikevaihdon arvo oli 94,4 miljoonaa euroa ja liikevaihdon prosentuaalinen osuus henkilöstöpalveluiden kokonaisliikevaihdosta oli 25,2 prosenttia.

Toiseksi suurimman toimialan, rakentamisen, liikevaihdon arvo oli kuluvan vuoden 3. neljänneksellä 66,6 miljoonaa euroa ja osuus kokonaisliikevaihdosta oli 17,7 prosenttia.

Kolmanneksi suurin toimiala oli toimisto-, hallinto-, IT-, ja asiantuntijatehtävät. Tämän kokonaisuuden liikevaihdon arvo oli 65,8 miljoonaa euroa ja osuus henkilöstöpalveluiden kokonaisliikevaihdosta 17,5 prosenttia.

Matkailu- ja ravintola-alan liikevaihdon arvo oli heinä- syyskuussa 35,7 miljoonaa euroa. Toimialan liikevaihto piristyi jo selvästi ja kasvua kuluvan vuoden 2. vuosineljännekseen verrattuna oli vajaat 83 prosenttia.

 

Osaajapulaan helpotusta EU-alueen ulkopuolelta

Amiko on kasvanut voimakkaasti kuluvana vuonna. Syyskuussa kasvua oli viime vuoden vastaavaan ajankohtaan nähden yli 30 prosenttia, kertoo toimitusjohtaja Jari Parkkinen.

Kasvun jatkumisen tiellä on kaikilla toimialoilla vallitseva pula työntekijöistä. Amiko on pyrkinyt löytämään ratkaisuja samaan ongelmaan jo aiemminkin. Vuonna 2019 yhtiö avasi toimiston Puolaan. Keski-Euroopan markkinoiden houkutellessa puolalaisia Amiko on tiivistänyt jo aiemmin luotua yhteistyötä Filippiineille. Aiemmin yhteistyö Filippiineille on keskittynyt merenkulkualalle, mutta alkuvuodesta Suomeen saadaan filippiiniläisiä tekijöitä rakennusteollisuuteen.

– Filippiineillä moni asia tekee yhteistyöstä sujuvaa. Koulutetut filippiiniläiset puhuvat englantia, sillä se on heillä koulukielenä. Paikalliset yhteistyökumppanit tekevät hyvää työtä rekrytoinnissa. Kävimme paikan päällä tutustumassa prosessiin. Siellä kysytään jo haastattelussa hyviä, alakohtaisia kysymyksiä ja haastatteluiden lisäksi hakija vielä näyttää työn jäljen ja osaamisen koulutuskeskuksessa.

Parkkinen muistuttaa päättäjiä, että työperäisen maahanmuuton prosessien nopeuttaminen on ainoa tapa saada tekijöitä jo nyt yritysten toimintaa ja kasvua vaikeuttavaan osaajapulaan. Siihen tarvitaan valtiolta pikaisia toimia.

HPL_TOP20 syyskuu 2021_
Aiemmat katsaukset löydät täältä