Henkilöstöpalvelualan liikevaihto laski odotetusti huhtikuussa

Henkilöstöpalveluyritysten liiton HPL:n TOP 20 -liikevaihtotiedustelun mukaan henkilöstöpalvelualan kokonaisliikevaihto laski huhtikuussa lähes 23 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Myös alan suhdannenäkymät heikkenivät selvästi, kuten aiemmin keväällä oli arvioitu. 

Koronan laukaisema epävarma taloustilanne näkyy myös henkilöstöpalvelualalla. Maaliskuun kvartaalitiedustelussa alan liikevaihdon ennustettiin laskevan edelleen kesää kohti. Huhtikuun tilastot osoittavat arvioiden toteutuneen ennakoidusti.

Henkilöstöpalveluyritysten kokonaisliikevaihto laski huhtikuussa yli 20 prosenttia vuoden takaiseen ajankohtaan nähden ja oli 95 miljoonaa euroa.

Henkilöstöpalveluiden huhtikuun liikevaihdosta 85 prosenttia muodostui henkilöstövuokrauksesta. Myös vuokrauksen liikevaihto tippui yli 20 prosenttia ja oli reilu 81 miljoonaa euroa.

– Liikevaihdon lasku oli odotettua, pudotus olisi voinut olla jopa suurempi, myöntää Jussi Holopainen, joka työskentelee toimitusjohtajana teollisuuden projekteihin erikoistuneessa Enersense Oy:ssä.

Kysymysmerkki leijuu syksyn ja ensi vuoden yllä

Teollisuus on liikevaihdoltaan henkilöstöpalveluiden merkittävin toimiala. Sen osuus alan kokonaisliikevaihdosta oli vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 21,4 prosenttia eli 73 miljoonaa euroa.

Koronakriisin vaikutukset ilmenevät eri toimialoilla eri aikaan ja eri tavoin. Holopaisen mukaan korona on jarruttanut kotimaista teollisuutta vielä kohtalaisen vähän.

– Työmailla työt eivät ole lakanneet, mutta hidastuneet COVID-ohjeistusten vuoksi. Myös joitain huoltoseisokkeja on jouduttu siirtämään eteenpäin. Näin näyttää jatkuvan kesän yli.

Sen sijaan syksyä ja ensi vuotta verhoaa uuden COVID-19-aallon uhka.

– Isoin kysymys on, miten jo päätetyt investoinnit lähtevät liikkeelle.

Henkilöstöpalveluyritykset ovat vahvoja kumppaneita myös poikkeusoloissa

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLAn suhdanne-ennusteen mukaan Suomen talous supistuisi kuluvana vuonna 8 prosenttia.  Ensi vuoden talouskasvun suuruudeksi ETLA arvioi 4 prosenttia.

Henkilöstöpalvelualan 20 suurimman yrityksen suhdannenäkymät romahtivat maalis-huhtikuun välillä saldoluvusta -13 saldolukuun -63. Liikevaihtotiedustelu ennakoi henkilöstöpalvelualan myynnin laskevan koko kesäkauden.

Vaikka näkymät ovat synkät, henkilöstöpalveluala on osoittanut poikkeusoloissa myös vahvuutensa. Yritykset ovat muun muassa pystyneet ohjaamaan työntekijöitään koronan pysäyttämiltä toimialoilta toisille sekä auttamaan työvoimapulasta kärsiviä maa- ja puutarhatilojen yrittäjiä.

Myös Holopainen uskoo, että henkilöstöpalveluyritykset ovat tehokkaita kumppaneita muulle elinkeinoelämälle epävarmassa suhdanteessa.

– Pystymme toisaalta palvelemaan asiakasyrityksiä työvoiman joustoilla ja skaalautumisella ja toisaalta työntekijöitä tarjoamalla mahdollisuuden kokopäiväiseen tekemiseen yhdistämällä sirpaleista työtä, mikäli yksittäinen työpaikka tai -tehtävä ei tuo täysiä työtunteja.

HPL TOP 20 -liikevaihtotiedustelu kartoittaa henkilöstöpalvelualan 20 suurimman yrityksen liikevaihtotietoja. Tiedustelu julkaistaan kuukausittain.

Tutustu huhtikuun TOP 20 -liikevaihtotiedusteluun (pdf) >>

Lisätietoja:

Merru Tuliara
toimitusjohtaja, HPL
merru.tuliara@hpl.fi
p. 040 562 6466