Henkilöstöpalvelualan suhdannenäkymät heikentyivät selvästi – liikevaihdon ennustetaan laskevan vielä rajummin kesällä

Henkilöstöpalveluyritysten liiton HPL:n TOP 20 -liikevaihtotiedustelun mukaan henkilöstöpalvelualan suhdannenäkymät ovat heikentyneet nopeasti koronapandemian aiheuttaman epävarman taloustilanteen vuoksi. Maaliskuussa koko alan liikevaihto laski kymmenen prosenttia viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

Suomalainen yhteiskunta on ollut monin tavoin suljettuna nyt noin kaksi kuukautta koronapandemian vuoksi. Rajoitukset ja epävarma taloustilanne ovat ajaneet myös henkilöstöpalveluyritykset ahtaalle, selviää HPL:n TOP 20 -liikevaihtotiedustelusta.

Yritysten kokonaisliikevaihto oli vuoden 2020 ensimmäisellä neljänneksellä noin 340 miljoonaa euroa ja laski vuoden takaiseen vastaavaan ajanjaksoon verrattuna 4,7 prosenttia.

Maaliskuun liikevaihdon arvo oli 114 miljoonaa euroa. Liikevaihto laski 10 prosenttia viime vuoden maaliskuuhun nähden.

– Maaliskuun puolen välin jälkeen alkoi pahin rytinä. Työt päättyivät monilta vuokratyöntekijöiltä erityisesti palvelualoilta. On ollut kuitenkin ilo huomata henkilöstöpalveluyritysten ketteryys esimerkiksi siinä, että ne ovat onnistuneet löytämään joillekin työntekijöille nopeasti korvaavaa työtä toisilta toimialoilta, HPL:n toimitusjohtaja Merru Tuliara arvioi.

Kärkikolmikossa samat toimialat

Ensimmäisellä vuosineljänneksellä henkilöstöpalvelualan kokonaisliikevaihdosta merkittävimmän osuuden eli lähes puolet kattoivat rakennus, teollisuus sekä majoitus-,  ravintola-, catering- ja vapaa-ajan palvelut.

Kärkikolmikon toimialat ovat samat kuin vuosi sitten.

– Seuraamme tarkoin, miten ja millä aikataululla koronan aiheuttamat haasteet ilmenevät eri toimialoilla. On ennustettu, että teollisuudessa koronan vaikutukset näkyisivät myöhemmin, Tuliara kertoo.

Vuoden 2020 ensimmäisellä neljänneksellä teollisuuden osuus henkilöstöpalvelualan kokonaisliikevaihdosta oli 21,4 prosenttia eli 73 miljoonaa euroa. Rakennusala kattoi kokonaisliikevaihdosta 15,2 prosenttia eli 52 miljoonaa euroa. Kolmanneksi suurin toimiala oli majoitus-, ravintola-, catering- ja vapaa-ajan palvelut. Sen osuus kokonaisliikevaihdosta eli 12,4 prosenttia eli 42 miljoonaa euroa.

Myynti sukeltaa kesää kohti

Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n ennusteen mukaan euroalueen talous supistuisi kuluvana vuonna noin 7,5 prosenttia. Tämän ennusteen oletuksena on, että pandemia saadaan kuriin vuoden 2020 lopulla.

Liikevaihtotiedusteluun vastanneiden yritysten suhdannenäkymät, jotka kuvaavat tulevaisuuden odotuksia, heikkenivät selvästi. Yritykset ennustivat liikevaihdon laskevan huhti-kesäkuussa noin 22 prosenttia vuoden 2019 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Myynnin ennakoidaan laskevan voimakkaimmin keskikesällä.

Vaikka koronan vaikutukset toimialalla ovat nyt suuret, Tuliara uskoo, että talouden elpyessä henkilöstöpalveluala toipuu suhteellisen nopeasti koronan iskusta.

– Uskon vakaasti siihen, että henkilöstöpalveluala on tulevaisuuden ala, ja yhteiskunnassa tarvitaan työn ja tekijöiden yhdistäjiä.

HPL TOP 20 -liikevaihtotiedustelu kartoittaa henkilöstöpalvelualan 20 suurimman yrityksen liikevaihtotietoja. Tiedustelu julkaistaan kuukausittain.

Tutustu maaliskuun TOP 20 -liikevaihtotiedusteluun, sis. kvartaalikyselyn >>

Lisätietoja:

Merru Tuliara
Toimitusjohtaja, Henkilöstöpalveluyritysten liitto HPL
merru.tuliara@hpl.fi
p. 040 562 6466
@MerruTuliara