Henkilöstöpalveluyritykset ovat saaneet jopa 10 000 hakemusta kausitöihin – rekrytoinnit kuitenkin seisovat

Henkilöstöpalveluyritykset ovat ahkeroineet viime viikot sen eteen, että maa- ja puutarhatiloille saataisiin sinne kipeästi kaivattua kausityövoimaa. Hakemuksia avoinna oleviin tehtäviin on saatu valtakunnallisesti jopa 10 000. Rekrytointipäätökset kuitenkin seisovat, sillä maa- ja puutarhatilojen yrittäjät odottavat epätietoisina hallituksen linjausta ulkomaisen kausityövoiman maahantulosta.

− Henkilöstöpalveluyritykset hoitivat tehtävänsä vastuullisesti ja löysivät työvoimaa. Nyt tilanne on kuitenkin se, että rekrytoinnit seisovat eivätkä yrittäjät uskalla tehdä päätöksiä rekrytoinnista ennen kuin hallitus linjaa selkeästi ulkomaisen työvoiman maahantulosta, sanoo Henkilöstöpalveluyritysten liiton HPL:n toimitusjohtaja Merru Tuliara.

Henkilöstöpalveluyritysten mukaan jopa 10 000 työnhakijaa on valmiina vaativiin ja jopa raskaisiin kausitöihin. Tulos oli jopa rekrytoinnin ja työmarkkinoiden asiantuntijoille yllättävä.

−  Maa- ja puutarhatilojen yrittäjiltä tarvittaisiin nyt nopeita rekrytointipäätöksiä, jotta tekijät kriittisiin kausitöihin saadaan varmistettua, Tuliara jatkaa.

Kattava palveluverkosto tukee yrittäjiä

Henkilöstöpalveluala on ponnistellut monin tavoin sen eteen, jotta koronakriisistä johtuvaan kausityövoimapulaan löydettäisiin ratkaisuja.

− Kartoitimme kyselyllämme henkilöstöpalveluyritysten mahdollisuudet kausityövoiman välittämiseen TE-toimistoalueittain. Sen perusteella jäsenyrityksemme tarjoavat palveluitaan valtakunnallisesti erittäin kattavasti. Jokaisen viidentoista TE-toimiston alueelta löytyy useita yhteistyökumppaneita maatiloille ja puutarhoille, Tuliara vahvistaa.

− Listalla ovat myös yritysten yhteyshenkilöt.  Siten maatila- ja puutarhayrittäjät löytävät helposti ne oman toimialueensa henkilöstöpalveluyritykset, joista on mahdollisuus saada nopeasti apua.

Jäsenyritysyhteistyön lisäksi työvoimaa maa- ja puutarhatiloille on etsitty erilaisin kampanjoin, kuten Pelastetaan sato 2020 -verkostossa sekä Kausitöitä-kampanjalla, joka toteutetaan osana Työvoiman liikkuvuus Euroopassa (ESR) -hanketta. Työvoiman tarvetta on pidetty vahvasti esillä myös HPL:n, henkilöstöpalveluyritysten ja yhteistyökumppaneiden viestintäkanavissa.

− Nyt peräänkuulutamme viljelijöiltä sekä päätöksentekijöiltä nopeaa reagointia ennen kuin töitä hakeneiden mielenkiinto lopahtaa.

Satokauden pelastuminen on kiinni ripeistä ratkaisuista

Kotimaisen ruoantuotannon turvaamisesta syntyi koronakriisissä suoranainen hätä. Normaalisti tilojen tuotantoa ja sadonkorjuuta hoitaa yli 16 000 ulkomaista työntekijää. Nyt kun korona rajoittaa työvoiman liikkuvuutta, valtaosa työntekijöistä on näillä näkymin löydettävä kotimaasta.

Henkilöstöpalvelualan vahvuus on reagoida nopeasti työmarkkinoiden muutoksiin. Ala tarttui rohkeasti kausityöhaasteeseen, vaikka pelko kotimaisen työvoiman halukkuudesta maatalous- ja puutarhatöihin oli laajaa.

− Koronakriisissä yritykset ovat myös osoittaneet yhteiskuntavastuunsa turvaamalla huoltovarmuutta sekä tarjoamalla nopeasti korvaavaa työtä lomautetuksi joutuneille sekä nuorille, joiden kesätyötilanne on haastava, Tuliara muistuttaa.

Satokauden töiden ja sadon turvaaminen eivät ole enää työvoimasta kiinni.

− Kausityöt ja maalle töihin lähteminen tuntuvat kiinnostavan yhä useampaa. Suomeen on syntynyt ennennäkemätön me-henki, jota pitäisi nyt ehdottomasti hyödyntää. Kyse on enää siitä, että kyetään tekemään nopeita päätöksiä.

Lisätiedot:

Toimitusjohtaja Merru Tuliara

Henkilöstöpalveluyritysten liitto HPL

Puh. 040 562 6466

merru.tuliara@hpl.fi