Kesätyö voi odottaa maalla

Koronakriisi romahdutti nuorten kesätyöpaikkojen määrän kymmenillä tuhansilla. Kaikki työt eivät ole Suomesta kuitenkaan loppu. Nuoria kannustetaan hakeutumaan ennakkoluulottomasti töihin maa- ja puutarhatiloille: työllä on iso merkitys yhteiskunnallisesti, mikä ruokkii myös työmotivaatiota.

Samaan aikaan, kun monien kuntien, kaupunkien ja palvelualan yritysten mahdollisuudet työllistää nuoria kesätöihin ovat koronan vuoksi epävarmat, työvoimaa tarvitaan etenkin maa- ja puutarhatiloilla.

Normaalisti tilojen tuotantoa ja sadonkorjuuta hoitaa yli 16 000 ulkomaista työntekijää. Nyt kun korona rajoittaa työvoiman liikkuvuutta, työntekijöitä on löydettävä muualta.

Henkilöstöpalveluyritykset ovat yhtenä toimijana ”kohtauttamassa” nuoria työnhakijoita ja kipeästi työvoimaa tarvitsevia yrittäjiä.

− Yhteiskuntavastuumme korostuu entisestään poikkeusoloissa, Aalto Henkilöstöpalveluiden myynti- ja markkinointipäällikkö Petri Taipalo arvioi.

Taipalo laskee, että he ovat saaneet noin 400 hakemusta maa- ja puutarhatiloille ja noin 100 hakemusta muihin viher- ja puistoalueiden kunnossapitotöihin.

− Paikallinen yhteistyömme Joensuun Urheiluakatemian kanssa poiki runsaasti hakemuksia, kertoo taas Go Onin Joensuun yksikönjohtaja Henri Lomu.

Paksumpi lompakko, vahvemmat työelämätaidot

Hallitus päätti, että Suomeen voi tulla ulkomailta 1 500 kausityöntekijää turvaamaan kevätkylvöjä. Jollei loppua työvoimaa saada värvättyä, suomalainen ruoantuotanto ajautuu todelliseen kriisiin.

Etenkin koulussa tai työuransa alussa olevalle nuorelle kausityö on erinomainen oppimismahdollisuus ja ikkuna työelämän lainalaisuuksiin. Viljelmillä kokee konkreettisesti, miten vaativaa työtä ruoan saaminen myyntiin asti on.

− Kun näkee, että omasta tekemisestä on hyötyä laaja-alaisemmin, voi myös työstä nauttia enemmän, Lomu uskoo.

Työtehtävät maatiloilla ja puutarhoilla ovat monipuolisia ja eivät rajoitu pelkästään mansikoiden tai herneiden poimintaan.

− Tehtäviin voi sisältyä työntekijän osaamisen mukaan myös pakkaamista, tuholaistorjuntaa tai vaikkapa työkoneiden ajamista, Taipalo luettelee.

Maa- ja puutarhatilojen työt vahvistavat fyysisen kunnon lisäksi myös monia tärkeitä työelämätaitoja. Nuori oppii sosiaalisuutta, ongelmanratkaisutaitoja sekä pitkäjänteisyyttä.

− On myös arvokasta saada kosketus alaan ja erilaisiin työelämän tilanteisiin, henkilöstöpäällikkö Kata Laurila Amikolta huomauttaa.

Myös palkka on erinomainen motivaattori, jota ei sovi kiistää – erityisesti taloudellisesti epävarmoina aikoina.

− Leffaan on mukavampi mennä omalla rahalla kuin vanhempien kukkarolla käynnin jälkeen, mikä edistää itsenäisyyttä ja omatoimisuutta, Taipalo arvioi.

Asenne ratkaisee

Henkilöstöpalveluyrityksissä uskotaan, että jokainen työkokemus on uralla askel eteenpäin, vaikka kokemus ei olisikaan aina suoraan siltä alalta, jonne nuori opintojen jälkeen suuntaa.

− Työ tuo myös rutiinia ja rytmiä elämään. Sen kautta tapaa uusia ihmisiä ja luo verkostoja tulevaisuuden varalle, Lomu vahvistaa.

−  Joskus myös sellainen kokemus on hyvästä, minkä avulla oppii, ettei tämä ainakaan ole oma juttuni.

Kausityöntekijäksi hakevalta odotetaan ennen kaikkea aitoa tahtotilaa työn tekemiseen sekä hyvää fyysistä kuntoa.

− Perinteinen ”asenne ratkaisee” pitää edelleen paikkansa, sillä vaihteleva sää ja pitkät päivät eivät saa lopahduttaa työintoa, Taipalo perustelee.

− Jo hakuvaiheessa on tärkeä tuoda oma motivaatio ja halu oppimiseen esille. Se jättää positiivisen jäljen ja voi poikia myöhemmin uusia työmahdollisuuksia, Lomu ja Laurila jatkavat.

Henkilöstöpalveluyritykset hoitavat rekrytoinnit poikkeusoloissa etänä esimerkiksi Teamsin ja RecRight-työkalun avulla. Myös soveltuvuusarvioinnit ja työsopimuksen allekirjoitus onnistuvat sähköisesti.

− Poikkeusoloissa myös viestinnän ja ohjeistuksen tärkeys korostuu, joten uudet työntekijämme saavat entistä kattavamman perehdytyspaketin itselleen, Taipalo lupaa.

Lisätiedot: