Koronavirus uhkaa myös henkilöstöpalvelualaa

Henkilöstöpalvelualan suhdannenäkymät paranivat helmikuussa, mutta koronavirus uhkaa alan nousujohteisuutta.

Henkilöstöpalvelualan suhdannenäkymät säilyivät helmikuussa edelleen muita palvelualoja parempina. Liikevaihtotiedusteluun tosin vastattiin muutama viikko sitten, jolloin koronaviruksen vaikutukset eivät vielä olleet niin tuntuvia kuin nyt.

Suhdannetilanne heikkenikin selvästi. Henkilöstöpalveluiden liikevaihto oli tammikuussa 113,1 miljoonaa euroa, ja se laski viime vuoteen verrattuna 3,9 prosenttia.

Liikevaihtotiedustelusta käy ilmi, että koronavirusepidemia iskee kapuloita rattaisiin myös henkilöstöpalvelualalla.

− Henkilöstöpalveluyritykset tarjoavat työtä kaikilla toimialoilla, joten on luonnollista, että koronan vaikutus näkyy. Tässä vaiheessa se ilmenee vahvimmin majoitus- ja ravitsemisalalla, kun yksityishenkilöt ja yritykset vähentävät matkustamista ja ulkona syömistä, Citywork Oy:n toimitusjohtaja Ville Kulmala tarkentaa.

− Koronaviruksen vaikutuksen suuruutta niin alan kuin Suomen suhdanteisiin ja kasvuun on kuitenkin tässä vaiheessa vielä vaikea arvioida.

Vastuullinen yritys ottaa viranomaisohjeet vakavasti

Henkilöstöpalveluiden tammikuun liikevaihdosta 87 prosenttia tuli henkilöstövuokrauspalveluista. Liikevaihto laski 1,3 prosenttia vuoteen 2019 verrattuna.

Kulmala kertoo, että monet yritykset ovat tehneet sisäisiä linjauksia tapaamisten siirtämisestä joko eteenpäin tai etänä pidettäväksi. Myös nämä ohjeistukset saattavat jarruttaa henkilöstöpalvelualan prosessien ja kasvun kehittymistä.

− Seuraamme koko ajan viranomaisten, Henkilöstöpalveluyritysten liiton sekä asiakkaidemme koronaohjeistuksia ja toimimme niiden mukaisesti.

Kaupan ja logistiikan alat houkuttelevat nuoria

Rekrytointipalveluiden liikevaihto laski hienoisesti edelliseen vuoteen nähden, mutta osasyynä tähän on edelleen työmarkkinoiden yleinen osaajapula.

Työvoimapula on Kulmalan mukaan henkilöstöpalvelualalla sekä mahdollisuus että haaste.

− Suomessa alkaa olla määrätyissä työtehtävissä enemmän rakenteellinen työvoimapula, eivätkä esimerkiksi teollisuuden työt houkuttele nuoria kuten ennen.

− Moni ala kärsii nuorten keskuudessa vääristä mielikuvista. Työ teollisuudessa saatetaan mieltää likaiseksi ja fyysisesti raskaaksi, vaikka pääosin se on jo siistiä sisätyötä, jossa tietokoneohjelmoidut laitteet ja robotit ovat arkipäivää.

− Panostamme Cityworkissa entistä enemmän oppilaitosyhteistyöhön ja kierrämme oppilaitoksissa kertomassa konkreettisesti, minkälaisia erilaisia työmahdollisuuksia eri aloilla on tarjolla, Kulmala vakuuttaa.

Innostunutta nuorta työvoimaa riittää sen sijaan logistiikan ja kaupan aloille. Innostus näkyy myös kesätyöhakemusten määrässä.

− Viime keväänä Tokmanni-kauppaketju sai 23 000 kesätyöhakemusta, Kulmala huomauttaa.

Lisätietoja:

Merru Tuliara
Toimitusjohtaja, Henkilöstöpalveluyritysten liitto HPL
merru.tuliara@hpl.fi
p. 040 562 6466
@MerruTuliara