Pirkanmaan mallissa voi aloittaa oppisopimuskoulutuksen vain kahden kuukauden sitoutumisella

Oppisopimuksella työskentely kiinnostaisi hieman, mutta sitoutuminen arveluttaa. Pirkanmaalla tarjotaan ratkaisuksi räätälöityä, lyhimmillään muutaman kuukauden sopimusta.

Työvoimapula on muuttanut henkilöstöpalveluyritysten pelikenttää.
– Aiemmin oli avoimia työpaikkoja, joihin haimme sopivia ihmisiä. Nyt toimitaan hakija edellä – mikä olisi juuri tälle ihmiselle sopiva työpaikka ja millaisesta koulutuksesta hän hyötyisi, kuvailee muutosta Baronan asiakkuuspäällikkö Miia Leponen.

Moniin työtehtäviin voi päästä kiinni lyhyelläkin koulutuksella. Yksi hyvä keino päästä töihin ilman alan koulutusta on oppisopimus. Tällöin opiskelija on työsuhteessa, josta saa palkkaa, ja samalla suorittaa opintoja sovittuun oppilaitokseen. Oppisopimus sopii paitsi nuorille, myös vaikkapa lisäkoulutusta kaipaaville sekä alanvaihtajille.

Tutkinnosta voi suorittaa vain osan

Kokonaisen tutkinnon suorittaminen voi kuulostaa liian sitovalta tai työläältä, ehkä alavalintakaan ei ole vielä varma. Tällaisten esteiden ylittämiseksi Tampereen kaupunki, Tampereen seudun ammattiopisto Tredu ja Barona ovat yhteistyössä kehittäneet vaihtoehtoja. Tredussa on mahdollista suorittaa oppisopimuksella tutkinnosta myös osia, joista sitten myöhemmin voi halutessaan tehdä kokonaisen tutkinnon.
– Oppisopimuskoulutukseen pitää perinteisesti pystyä sitoutumaan, mutta olemme madaltaneet kynnystä siten, että mahdollisimman moni uskaltaa aloittaa opiskelun. Lyhimmillään aloittamaan pääsee kahden kuukauden sitoutumisella, Miia Leponen kertoo.

Tällainen kevyt malli on suunniteltu erityisesti tukemaan nuoria, jotka eivät ole työllistyneet aiempien opiskelujen jälkeen, sekä alanvaihtajia, jotka pääsevät näin kokeilemaan uutta alaa. Malli sopii myös heille, joilla ei ole aiempaa koulutusta lainkaan. Mitään ikä- tai muita rajauksia ei mallin käytössä Tampereen yhteistyössä ole. Aloina on tarjolla tällä hetkellä puhtaus- ja ravintola-alat. Hakemisen kynnys on haluttu tehdä mahdollisimman matalaksi – kevyemmillään hakemiseen riittää tekstiviesti.

Hakijoita voisi Leposen puolesta olla enemmänkin.
– Yhteistyön suunnittelu alkoi alle vuosi sitten Tampereen kaupungin koordinoimana. Yhteistyössä toimittaessa pitää huomioida monenlaista hakijatietojen käsittelystä eri järjestelmien yhteensovittamiseen. Neuvontaa on tehty paljon, mutta se ei vielä ole näkynyt opiskelijamäärissä.
– Myös jatkunut pandemia on vähentänyt hakijoita, sillä kaikki eivät halua tai voi työskennellä lähityössä tällaisena aikana.

Yhteistyö tuo vaihtoehtoja

Tampereella hyvä yhteistyö henkilöstöpalveluyritysten ja kaupungin työllisyyspalveluiden välillä on jatkunut jo pitkään. Baronan mukanaolo mahdollistaa hakijalle laajan työpaikkavalikoiman. Työsopimus tehdään Baronan kanssa, Tredu ja asiakasyritykset sopivat suoraan näyttöjen aikatauluista ja opetukseen liittyvistä asioista.

– Asiakkainamme alueella on niin pieniä kuin suuria yrityksiä sekä yksityiseltä että julkiselta puolelta. Kun yhteistyötä aloitettiin, olimme Baronalta heti yhteydessä asiakasyrityksiin, joten meillä oli heti työpaikkoja valmiina odottamassa hakijoita, Leponen kertoo.

– On hyvä, että kaupunki osaa käyttää meidän asiantuntemustamme siinä, minkä parhaiten osaamme, eli löytämään jokaiselle sopivan tavan kouluttautua tai päästä kiinni työelämään. Hakija voi myös ensin aloittaa työnteon ja pohtia vielä oppisopimuksen aloittamista.

Englanninkielisellä koulutuksella olisi kysyntää

Koulutuksen aloittaneiden palaute on ollut hyvää ja myös muut kaupungit ja kunnat ovat olleet kiinnostuneita mallista. Yksi tulevaisuuden kehityssuunta on sekä koulutuksen että työpaikkaopastuksen mahdollistaminen englanniksi.
– Kysyntää tälle olisi, mutta siihen ei ole vielä pystytty vastaamaan. Monesti kyse on uskalluksesta asiakasyrityksen päässä – ei luoteta siihen, että esimerkiksi työturvallisuusasioista pystytään huolehtimaan englanniksi, Leponen toteaa.

Tampereen kaupungin, Tredun ja Baronan yhteistyö on osa Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelujen, Henkilöstöpalveluyritysten liiton ja Suomen Kasvupalveluiden tuottajien solmimaa kumppanuussopimusta. Sopimuksen myötä työnhakijoille mahdollistetaan uusia ja aiempaa nopeampia tapoja löytää työtä. Uudenlaista yhteistyötä rakennetaan yhdessä työllisyystoimijoiden ja henkilöstöpalveluyritysten kanssa osana työllisyyden edistämisen kuntakokeilua.